Pages

Wednesday, November 23, 2011

2 Perkara

Ada dua perasaan, revolve around the similar thing. 

Situasi 1 : 

Sewaktu naik tube london, di saat semua orang tengah duduk2 dalam tube tu, 
ada seorang mat salleh, dengan berani dan punya 'hamasah' dan 'himmah yang tinggi', 
sangat merayu2 pada semua org di sekeliling, n semua orang senyap n dengar. 

"Please, listen to me. Although I'm not really ..
But, please, you need saviour. Believe in Jesus etc etc. Jesus is .. "

Serious terharu. Terharu camna? terharu tengok cara dia berda'wah untuk agama kristian. 
Hebat. Kalau kita pon tak mampu nak berdiri di tengah2 crowd, dalam tube @ lrt klo kat msia,
untuk cerita pasal islam. Ada berani?
Even kalau kat msia yang ramai orang islam pon belum tentu kita berani. 
Selalu kat UK, memang biasa ada 'ceramah'2 kristian, kt town paling biasa tp this time kt dlm tube y first time sy jumpa. 

Ayuh, giga kan da'wah islam kita!

Situasi 2 : 

Di sekolah. Kanak2 year 3 kena perform kinda play for their Christmas.
Memang comel melihat mereka menyanyi2 dengan accent British. Comel!
Tapi dalam masa y sama, 
rasa macam nak nangis, bila tengok dorang nyanyi lagu berkenaan Jesus
Ada 7 songs, and most of the songs revolve around Jesus and their religion. 

Rasa sedih sangat2, kanak2 umur 7 tahun, diperbuat camtu. 
Terfikir, kalau kanak2 ini dicorakkan dengan islam, sudah pastinya mereka boleh jadi sehebat Sultan Muhammad Al-Fatih, Tariq Ziyad, Salahuddin Al-Ayubi. 

7 tahun. Jiwa yang mentah, perlunya pencorak untuk mewarnai hidup mereka. 
Pada saat ini, kanak2 akan mengikut je apa yang dipelajari di sekeliling mereka. 
Rasa sangat-sangat sedih kerana mereka tak dapat pun keni'matan islam tu. 

But who knows, Allah is the best planner. 
IAllah, pray hard. 

***
The question is, 
Adakah kita sudah benar-benar membina batu - bata yang dashyat untuk membantu membangkitkan islam di atas muka bumi?
Yaqinlah, sinar islam itu pasti kembali meski kita tak dapat melihat semua itu di depan mata kita. 

2 comments:

Angin Ilahi said...

tegakkan Islam di dalam dirimu insyaAllah akan tertegak Islam di sekelilingmu

berusaha sebaiknya fieqa! :)

fieqa said...

jzkkk ukhti :)

jap ni siapa ye?

sisters US yee :) :) :)

moga terus gigih berjuang di bumi sana <3