Pages

Saturday, April 27, 2013

You just need ...

Kadang2 kita rasa,

macam nak alirkan je semua benda yang ada kat hati and fikiran kt mad'u kita.

Hueh. Cepat la faham benda yang aku faham neh.hehe.
hidup ni ada benda lagi besar selain study, dan kehidupan pelajar.

Tpi huahh.

Kena sabar kot dengan peningkatan manusia. :) hehe !

Jangan gelabah dan bina secara perlahan dan teratur.

Dan santuni mad'u kita.

Dulu pon betapa murobbi aku perlu sangat bersabar dengan aku.

Dulu yang suka2 skip2 usrah, and rasa usrah x prioriti sgt dalam hidup and daurah pon macam hmm. berat lagi nak datang.

So, why not kita pon bersabar dgn mad'u kita.

tapi dalam bersabar mesti kena ada target apa benda yang kita nak bina n susun dlm diri mutarabbi kita.
teruskan membina dan membina fikiran, perasaan mereka dan segala2nya lahhh! :). kena duduk dan berfikir dan terus berfikir.

Ok sekian. saja je share :)
p/s- blog ni macam luahan perasaan pulak heh.

kdg2 nak share kat fb benda2 dakwah dan tarbawi macam ramai org umum kt fb tu. pendekatan aku lebih kepada sharing benda2 umum kt fb.
dalam blog nih mcm x ramai sgt y baca so boleh lah nk share benda camni hihi :D

Friday, April 26, 2013

prayers

Bisa menangis dan mengalirkan air mata sewaktu solat itu juga satu nikmat.

Allah, teruslah menyentuh hati-hati kami dengan hidayahMu.

Tahun ini aku belajar dan baru mengimani lebih jelas makna,

'dan mintalah pertolongan dengan sabar dan solat' (Al-Baqarah, 2: 153)

1) dulu murobbi pernah kata, masa duduk kat oversea, selalu menangis je. time tu aku pon terfikir, hmm. apa nak nangis sangat eh. xde lah berat sangat pon.
semakin lama berada dalam jalan dakwah tarbiyyah. baru aku mengerti maksud murobbi ku ini.

2) Yasmin Mogahed ada share.
Apa hikmah Allah turunkan perintah solat 50 waktu sebelum kurang jadi 5 waktu.
50 waktu solat dalam satu hari mesti macam x sempat sangat buat benda lain, asyik solat je.
Nak katanya Allah memang nak kita ni setiap masa sentiasa dalam keadaan solat.
Meaning : sentiasa beribadah, menjadi abid dan hamba yang sebenar.

Serious first time dpt insight cmni. masyaAllah. subhanaAllah allahuakbar.

'Tears are also our prayers when we can't speak' :)

3) rindu nabi. sedih. T..T

Monday, April 22, 2013

Apa lagi alasan mu?

Salam,

hehe.

nak tulis banyak sangat benda tapi masa macam tak mengizinkan.

Allahurabbi.

Kalau tidak kerana Allah , mungkin kita tak dapat pon nak istiqamah di jalan dakwah tarbiyyah nih.
Yaqin dan percaya, hanya Allah sahaja yang m'istiqamah kan hati2 kita di jalan Nya.

Baru balik dari umrah last week. Indeed it's a great refreshing experience subhanaAllah.

Salah satu tips nak survive dengan iman dalam hati kita.
Keep tadabbur quran, whenever and wherever.

Seriously, al quran really justify keberadaan kita di muka bumi nih.
al quran really justify keberadaan kita untuk terus berada di jalan dakwah tarbiyyah.
Untuk terus mentarbiyyah masyarakat.

Yes. It really really justify our actions. subhanaAllah.

Whenever, macam dah lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sangat tak rasa usrah duduk sendiri, atau pun daurah pon dah lamaaa tak de. Quran really helps. Yup. Quran really helps.
Also, saat kita mentarbiyyah itu lah saat yang membina diri kita. even though minyak kita kadang2 kering juga.

Teruslah berbuat dengan kefahaman, teruslah berbuat kerana Allah.

Tinggal lagi beberapa minggu nih, risau nak tinggalkan bumi ini.
Apa pon kena sangat yaqin, dakwah ini Allah yang jaga.
But, still Allah nak kita berusaha kot. Nabi pon tak minta kt Allah kemenangan islam tu senang2.
Nabi pon tak mintak supaya islam tersebar dengan mudah nya.
Nabi go through period yang sangat susah, di cerca, di katakan gila,
nak beruzlah pon kena naik bukit tsur yang jauhhhhhh horror. berhijrah pon dari makkah ke madinah pon jauhhhhh sangat. naik bas pon 6 jam, ape tah lagi nabi dan sahabat dulu tak de pon bas.

Huish. Banyak sangat peristiwa2 yang dibentangkan pada kita.
Apakah lagi alasan utk tidak berbuat?

Teruskannn melangkahhh! Allah sentiasa bersama2 kita. Ujian itu biasalah dalam berjuang. T.T


.... ok some random thoughts di kala menyiapkan oral presentation french.