Pages

Tuesday, July 8, 2014

Oh Allah

Allahurabbi.
It's ramadhan. A month of blessing and rahmah.

Here I am.
Reading back my posts really awaken my heart and soul.
What a refreshing feeling! somehow am questioning myself, "Where is the feeling that you have in 3 years back?"

Allah please dont allow me to be influenced with this worldly life.

Allah , please hold me and all brothers and sisters in Islam, tight in Your Deen, Your path of dakwah and tarbiyyah.

Ameen ya rabbal alameen

Saturday, April 27, 2013

You just need ...

Kadang2 kita rasa,

macam nak alirkan je semua benda yang ada kat hati and fikiran kt mad'u kita.

Hueh. Cepat la faham benda yang aku faham neh.hehe.
hidup ni ada benda lagi besar selain study, dan kehidupan pelajar.

Tpi huahh.

Kena sabar kot dengan peningkatan manusia. :) hehe !

Jangan gelabah dan bina secara perlahan dan teratur.

Dan santuni mad'u kita.

Dulu pon betapa murobbi aku perlu sangat bersabar dengan aku.

Dulu yang suka2 skip2 usrah, and rasa usrah x prioriti sgt dalam hidup and daurah pon macam hmm. berat lagi nak datang.

So, why not kita pon bersabar dgn mad'u kita.

tapi dalam bersabar mesti kena ada target apa benda yang kita nak bina n susun dlm diri mutarabbi kita.
teruskan membina dan membina fikiran, perasaan mereka dan segala2nya lahhh! :). kena duduk dan berfikir dan terus berfikir.

Ok sekian. saja je share :)
p/s- blog ni macam luahan perasaan pulak heh.

kdg2 nak share kat fb benda2 dakwah dan tarbawi macam ramai org umum kt fb tu. pendekatan aku lebih kepada sharing benda2 umum kt fb.
dalam blog nih mcm x ramai sgt y baca so boleh lah nk share benda camni hihi :D

Friday, April 26, 2013

prayers

Bisa menangis dan mengalirkan air mata sewaktu solat itu juga satu nikmat.

Allah, teruslah menyentuh hati-hati kami dengan hidayahMu.

Tahun ini aku belajar dan baru mengimani lebih jelas makna,

'dan mintalah pertolongan dengan sabar dan solat' (Al-Baqarah, 2: 153)

1) dulu murobbi pernah kata, masa duduk kat oversea, selalu menangis je. time tu aku pon terfikir, hmm. apa nak nangis sangat eh. xde lah berat sangat pon.
semakin lama berada dalam jalan dakwah tarbiyyah. baru aku mengerti maksud murobbi ku ini.

2) Yasmin Mogahed ada share.
Apa hikmah Allah turunkan perintah solat 50 waktu sebelum kurang jadi 5 waktu.
50 waktu solat dalam satu hari mesti macam x sempat sangat buat benda lain, asyik solat je.
Nak katanya Allah memang nak kita ni setiap masa sentiasa dalam keadaan solat.
Meaning : sentiasa beribadah, menjadi abid dan hamba yang sebenar.

Serious first time dpt insight cmni. masyaAllah. subhanaAllah allahuakbar.

'Tears are also our prayers when we can't speak' :)

3) rindu nabi. sedih. T..T