Pages

Friday, August 12, 2011

Clash

Kita yang mengimani risalah da'wah ini.
Melihat pendirian, cara pandang dan prinsip kita sangat 'clash' dengan gaya hidup masyarakat. 
Melihat masyarakat masih dengan rutin dan gaya hidup seperti orang-orang biasa.


Kita dilihat dengan pattern2 tertentu, padahal kita ini sangat membutuhkan da'wah ini,
sangat memerlukan program tarbiyyah, perlukan pada nukleus tarbiyyah kita iaitu usrah untuk membina diri kita menjadi individu muslim.


bukan disebabkan kita ini suka buat benda - benda baik, sebab berasal dari sekolah agama, dan tak suka certain - certain perkara.  
Huh?
Kerana aku ingin hidup dengan tarbiyyah Allah ini yang memberi aku satu kehidupan baru. Allahuakbar. 
dan kerna aku berbuat atas dasar kefahaman islam yang aku yaqini. 


I guess, sepatutnya kaca mata kita sememangnya berlainan dari masyarakat yang kehidupan nya hanya berputar pada sekeliling nya sahaja, pada keluarga, tempat kerja dan orang - orang sekelilng,
dan jugaaaa pada media (televisyen) terutamanya yang mempengaruhi satu 'pattern' kehidupan dan cara berfikir masyarakat. 
Sekurang - kurangnya aku sangat yaqin, cara masyarakat berfikir dan gaya hidup sangattt terpengaruh dari program - program yang ditonton di TV!


Tapi aku sekurang-kurangnya tabik kat certain - certain channel di astro yang semakin islami (e.g - TV alhijrah), biarpun masih ada program2 yang mengagungkan jahiliyyah. Dan pernah juga rasa saat yang program2 di TV tu takde yang menambahkan iman pon. T.T 


Padahal kita ini punya MISI yang lebih BESAR di atas muka bumi ini. 


Tapi apa pun, moga kita punya cara terbaik untuk menyantuni masyarakat sekeliling kita yang banyak ragam dan latar belakang.

Lantas aku tetap bersyukur atas ni'mat hidayah dan iman dan kefahaman yang benar yang aku imani ini alhamdulillah.



Moga Allah memberi kita thabat dan istiqamah dalam jalanNya


Memetik kata - kata syuyukh - syuyukh kita yang sudah lama berada dalam jalan da'wah ini, 


"antum tak teruji lagi waktu sekarang (waktu belajar), kita tengok nanti, bila dah bekerja dan berkahwin, antum thabat lagi atau tidak dalam jalan da'wah ini"


Well, part bekerja dan berkahwin, since aku pon masih kanak - kanak dalam jalan ini, 
perlu banyaakkkk lagi belajar dan mempersiapkan diri untuk perkara - perkara itu. 


Oh! Allah. Aku sangat memerlukanMu. 
Jangan Kau gugurkan setiap dari kami dari saff pejuang - pejuang agamaMu biar apa jua pon keadaan kami. 


Astaghfirllah. Faghfirlana ya Allah. 
Dan paling penting, tugas kita masih banyak!


dan ramadhan dah nak masuk fasa ke2, moga kita terus diberi kekuatan insyaAllah. 

p.s - post ini sangat random. @_@
bru perasan post2 kt blog ni seriyes seriyes kot eh!  hoho.  :P
kerana da'wah ini adalah nadi dan nafas kita  iAllah

2 comments:

~HuSnA ZuBiR~ said...

post seriyes2..:P
hehe...kan kate misi BESAR..kenala, seriyes, dok? ;)

p.s: lama xdtg mengomen..><

fieqa said...

=)


heee. una :)
xdpt p konsis gak ke.
Sy x dpt T.T

kene mujahadah lebih nihhhh.
jgn biar kegersangan n ketandusannn.
iAllah


yuppppppppppppppppp!

JOM SEMANGAT UKHTIIIIII
da'wah ini mengimpikan kader2 yang sejati,
untuk itu kita sanggup berkorbannnnnnnnn!!

hoyeahhh! (hee. m'nyemangat kan diri!) :)